Jesteś tutaj

kuchnia

Jak stygnie kawa?

kawa

Kawa składa się głównie z wody, więc powinna stygnąć podobnie do niej. I w całkiem dobrym przybliżeniu rzeczywiście tak jest. Rzecz jednak komplikuje się, gdy do kawy dolejemy mleka. Pora na ciekawy i wciąż nie do końca rozwiązany problem fizyczno-kawiarniany.

Ale jaja!

jajka

Zwykły człowiek czas gotowania jajka na miękko sprawdza najczęściej w Internecie. Rasowy fizyk natomiast bezgranicznie ufa potędze nauki i nie będzie się wspierał jakimiś tam internetami. Rasowy fizyk czas gotowania jajka na miękko oblicza sobie sam!

Mączne bum

ogień

Tak sobie piszemy te fiztaszki o fizyce codziennej, domowej i kuchennej, jednak ani razu nie poruszyliśmy najbardziej fascynującego tematu związanego z domowymi doświadczeniami – tematu domowych WYBUCHÓW. Dziś nadrabiamy tę zaległość.

Grające sztućce

widelec

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak sprawić, by kuchenne sztućce odkryły swoje muzyczne oblicze? Jak zagrać na łyżkach i widelcach, nie pobudzając ich do drgań prymitywnym uderzeniem? Okazuje się, że pomóc nam w tym może nadchodząca szybkimi krokami zima.

Łamanie spaghetti

spaghetti

Tym razem proponujemy zagłębić się w problem łamania suchego spaghetti. Dlaczego niechętnie łamie się ono na dwa kawałki? Jaka fizyka za tym stoi? Jakie pytania wciąż czekają na odpowiedź? Zachęcamy do zrobienia własnych domowych doświadczeń.

Włoskiej kawy czar

Mam, proszę ja Was, w moim skromnym mieszkanku włoskie cudo. Owo cudeńko najbardziej przydaje się rano, bo pozwala wyczarować w 5 minut kawę „siekierę”, o mocy przepotężnej, która stawia na nogi lepiej niż szwadron Niepołomice szarżujący przez galicyjskie pola w szyku bojowym. Okazuje się, że w cudeńku tym czai się wiele fizyki...