Jesteś tutaj

Przegrzana woda

  • gotowanie wody

Czy możliwe jest podgrzanie wody pod ciśnieniem atmosferycznym do temperatury wyższej niż 100°C tak, aby ciągle była cieczą? Jak najbardziej! Dziś podpowiadamy jak to zrobić w domowym zaciszu.

O wodzie, która znajduje się w stanie ciekłym powyżej temperatury wrzenia mówimy, że jest przegrzana. Taka przegrzana woda zachowuje się w bardzo ciekawy sposób. Na przykład może gwałtownie zacząć wrzeć, jeżeli tylko coś do niej wsypiemy lub wrzucimy. Zresztą… nie ma co pisać, to trzeba zobaczyć:

 

Wrzenie może być nawet jeszcze gwałtowniejsze. Poniżej przegrzana woda, do której wrzucono monetę:

 

Dlaczego tak się dzieje?

Wrzenie to gwałtowne przechodzenie cieczy w gaz zachodzące w całej jej objętości w odpowiedniej temperaturze. Aby jednak woda zaczęła wrzeć musi istnieć coś, co to wrzenie rozpocznie. Mogą to być na przykład małe bąbelki powietrza rozpuszczonego w wodzie lub też jakieś zanieczyszczenia na ściankach naczynia albo w samej cieczy. Ogólnie mówiąc, muszą występować jakieś „zaburzenia”. Zazwyczaj podczas gotowania wody takich „zaburzeń” jest całkiem sporo i woda bez problemów wrze pod ciśnieniem atmosferycznym w 100°C.

Można jednak postarać pozbyć się tych „zaburzeń” rozpoczynających proces wrzenia. Możemy po pierwsze zadbać, aby naczynie i sama woda były bardzo czyste. Po drugie możemy postarać się, aby w wodzie nie było rozpuszczonego powietrza. Po trzecie powinniśmy wodę podgrzewać delikatnie i powoli tak, aby nie wytwarzać drgań, które również mogą zapoczątkować wrzenie.

Gdy uda nam się spełnić powyższe warunki, woda może zostać podgrzana pod ciśnieniem atmosferycznym nawet kilkanaście stopni powyżej standardowych 100°C, będąc dalej cieczą. Wystarczy jednak do takiej przegrzanej wody dodać zaburzenie (np. cokolwiek wrzucić lub włożyć), a wrzenie gwałtownie się rozpocznie.

Jak przegrzać wodę?

Aby w domowych warunkach przegrzać wodę, potrzebujemy po pierwsze naczynia o małej chropowatości, np. szklanki. Musi być ona bardzo czysta, czyli należy ją dokładnie wypucować nad zlewem. Uwaga, po umyciu nie można jej wycierać, bo wtedy w jej środku zostaną „paprochy” ze szmatki! Następnie musimy postarać się usunąć z wody rozpuszczone w niej powietrze. Najlepiej w tym celu zagotować ją w tradycyjny sposób w zwykłym czajniku, a następnie przelać do umytej szklanki.

Teraz trzeba w delikatny sposób jeszcze trochę ją podgrzać. Najlepiej nadaje się do tego poczciwa kuchenka mikrofalowa. Wstawiamy więc do niej szklankę z wodą, ustawiamy na maksimum mocy (u nas było to 1400 W) i podgrzewamy przez 20 sekund. Następnie ostrożnie otwieramy mikrofalówkę i wyjmujemy z niej szklankę wypełnioną naszym obiektem pożądania, czyli przegrzaną wodą.

Teraz już możemy robić doświadczenia jakie tylko przyjdą nam na myśl. Na przykład takie, jak na pokazanych filmikach. Czekamy na opis najciekawszego doświadczenia, które można zrobić z przegrzaną wodą i życzymy udanego eksperymentowania!

Na koniec pozostaje jeszcze tylko jedno pytanie: jak zmierzyć w domowych warunkach temperaturę przegrzanej wody nie wywołując procesu wrzenia?

  • Obrazek użytkownika krupinski
    O autorze:

    Michał Krupiński

    Redaktor naczelny fiztaszki.pl, kierownik Fiztasz Research Center
    Fiztaszkowiec doświadczalny. Na co dzień nanosi cienkie warstwy metali na wszystko co popadnie. Po godzinach pasjami oddaje się eksperymentom kawiarniano-kuchennym.

Komentarze

Obrazek użytkownika MrThindwa

Szklanka powinna mieć taką samą temperaturę jak woda, więc wystarczy zmierzyć jej temperaturę. Jeśli komuś chciało by się bawić w domowe laboratorium, to można obłożyć taką szklankę materiałem izolacyjnym, i między ten materiał i szkło włożyć termistory (lub gotowe scalone czujniki temperatury) :)

Podejrzewam też że gdyby ktoś miał pirometr to można odczytać temperaturę tak po prostu.

Dodaj komentarz