Jesteś tutaj

Mączne bum

  • ogień

Każdy domowy fizyk, chemik lub majsterkowicz dobrze wie, że małe, swojskie, przaśne BUM można zrobić prosto co najmniej na kilka sposobów. Jedną z prostszych metod jest podpalenie rozpylonej mąki. Doświadczenie to jest znane już od dziesięcioleci i z łatwością znajdziecie w sieci multum filmików dokumentujących wybuchającą mąkę. Wystarczy nasypać jej trochę na kartkę, zdmuchnąć w kierunku jakiegokolwiek płomienia, i… uważać, aby nic wokół nas oprócz mąki nie spłonęło. :)

Wybuchającą mąką zainteresowali się również koledzy z koła naukowego Wydziału Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, którzy zbudowali specjalny układ do mącznych wybuchów. Efekty ich pracy możecie zobaczyć tu:

 

Ekipa fiztaszków również nie mogła sobie odmówić przyjemności zrobienia małego bum. Spróbowaliśmy podpalić rozpyloną nad płomieniem kuchenki gazowej najzwyklejszą mąkę pszenną. Tradycyjnie całość eksperymentu nagraliśmy i prezentujemy ją wam w zwolnionym tempie, cobyście mogli dokładnie zobaczyć cały wybuch.

 

 

No dobrze, ale dlaczego mąką wybucha?

Mąka składa się z węglowodanów, które wykazują dużą palność. Gdy jednak występuje ona w postaci zbitego proszku trudno ją zapalić. Spowodowane jest to tym, że cząsteczkom tlenu trudno jest dotrzeć w głąb substancji i spowodować równomierne jej spalanie. Wystarczy jednak umożliwić cząsteczkom tlenu dotarcie do każdej drobinki mąki, a gwałtowne spalanie będzie mogło się odbyć bez problemu. Najłatwiej zrobić to poprzez rozpylenie proszku, co powoduje, że każda cząstka mąki otoczona zostanie odpowiednią ilością tlenu.

Im cząsteczki mąki są mniejsze, tym pył się łatwiej spala i większe jest prawdopodobieństwo wybuchu. Temperatura zapłonu mąki to około 400 st. C, czyli nie tak dużo. Oznacza to, że zagrożenie wybuchem mącznego pyłu w takich miejscach jak młyny i piekarnie jest całkiem spore, a iskry lub otwarte źródła ognia w mącznym pyle mogą stanowić poważne zagrożenie. Historia zna już kilka tragicznych przypadków wybuchu mąki, z których jednym z najbardziej znanych jest wybuch w młynie w Minneapolis. Miał on miejsce w 1878 roku i spowodował śmierć 14 pracowników. Doszczętnie zniszczony młyn można sobie dokładnie obejrzeć, gdyż jego ruiny zachowały się do dziś.

Okazuje się, że nie tylko mąka jest substancją mogącą spowodować wybuch. Podobny efekt mogą również dawać sproszkowany cynamon, drobno zmielona kawa, kakao, lub cukier puder. No właśnie, czy wyżej wymienione substancje mają gorszy czy lepszy potencjał wybuchowy w porównaniu z mąką? Zachęcamy do domowych doświadczeń. TYLKO OSTROŻNIE ! :)

 

  • Obrazek użytkownika krupinski
    O autorze:

    Michał Krupiński

    Redaktor naczelny fiztaszki.pl, kierownik Fiztasz Research Center
    Fiztaszkowiec doświadczalny. Na co dzień nanosi cienkie warstwy metali na wszystko co popadnie. Po godzinach pasjami oddaje się eksperymentom kawiarniano-kuchennym.

Komentarze

Obrazek użytkownika w.ganczarek

też sobie ostatnio wybuchłem byłem mąkę,
jest po tym ciut sprzątania, ale wrażenia murowane ^^

Dodaj komentarz